15 - A Study of the Impact Factors in the LWA Production Process with Emphasis on the Kiln Process

Martin Siljan

Leca-kuler, eller lettklinker som det heter, blir brukt til mye rart. Både den velkjente Leca-blokken, Leca-piper og kulene i blomsterpotta stammer fra den samme produksjonsprosessen. Denne prosessen kan nå forbedres ved bruk av doktorgradsarbeidet til sivilingeniør Martin Siljan (28). Avhandlingen ble fullført 2002.

Tittelen på avhandlingen er "A study of the impact factors in the LWA production process with emphasis on the kiln process".

Lettklinker lages av leire, som blir tørket og deretter brent ved høy temperatur i en rotèrovn. Prosessen er energikrevende, og det er derfor viktig å kunne forstå og utvikle prosessen bedre. Stadig flere bruksområder for lettklinkeren, som for eksempel til vannrensing, stiller større krav til forståelse og forbedring av produksjonsprosessen.

De tre hovedmetodene som har vært benyttet i doktorgradsarbeidet er leireanalyse, forsøk i et pilot-skala anlegg, og simulering av prosessen ved hjelp av CFD-programmet Fluent. Noen av resultatene og konklusjonene er av direkte nytteverdi for produksjonsanleggene. I tillegg er mange av metodene som brukes nye for lettklinkerindustrien, og åpner derfor for nye måter å tenke og arbeide på i den videre produksjonsutviklingen.

Doktorgradsrbeidet er finansiert av Scancems "Doctors of Engineering Programme" og det er utført ved Høgskolen i Telemark, med professor Morten C. Melaaen som veileder. Martin Siljan fra Stathelle er sivilingeniør (1997) fra NTNU. Han er ansatt innen prosessutvikling ved Optiroc Group AB.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.