18 - A Comprehensive Scaling Up Technique for Pneumatic Transport Systems

Chandana Ratnayake

Hvordan partikkelformede materialer ved hjelp av trykkluft kan transporteres i rørsystemer på den mest effektive måten, er temaet for dr.gradsarbeidet til Chandana Ratnayake. 15. desember 2005 disputerte han til dr.ing-graden ved Høgskolen i Telemark.

Transport av partikler kan gjøres på forskjellige måter. En populær metode som i økende grad brukes av industrien er pneumatisk transport.

Teknikken består i å bruke trykkluft for å flytte faste partikler over vertikale og horisontale lengder. Problemet er å designe slike systemer på en riktig og optimal måte.

En av hovedutfordringene i dette dr. gradsarbeidet har vært å utvikle nøyaktige beregningsteknikker for disse systemene, hvor også metoden skal kunne benyttes for å fremskaffe optimale systemparametre.

Det er gjennomført forsøk i laboratoriet på forskjellige typer partikulære materialer og forskjellige rørarrangementer. Disse omfattende forsøkene er deretter brukt for å lage oppskaleringsmodeller for overføring av data fra laboratorieskala til industriskala.

Hovedmålet med dette arbeidet har vært å utvikle en nøyaktig oppskaleringsteknikk for design av industrielle rørsystemer for pneumatisk transport. Det har vist seg at modellen Chandana Ratnayake har utviklet er betydelig mer nøyaktig enn tidligere modeller.

For å forstå detaljene i systemer for pneumatisk transport, er det også utført omfattende numeriske strømningsanalyser (CFD) på både bend og rette rørstrekk vha. datamaskinprogrammet Fluent. Datamaskinberegningene som er sammenlignet med laboratorieforsøk viser at denne type beregninger er et effektivt verktøy for beregning av trykkfall i pneumatiske transportsystemer, og i tillegg fremkommer det detaljert informasjon om strømningen som vanskelig oppnåes ved eksperimentelle studier.

Dr. grads arbeidet er utført som et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Telemark og forskningsstiftelsen Tel-Tek, begge i Porsgrunn. Professor Morten Chr. Melaaen, Høgskolen i Telemark, har vært hovedveileder, og Dr. Biplab Datta, Tel-Tek, har vært medveileder. Chandana Ratnayake er nå ansatt som forsker i Tel-Tek.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.