22 - Nivåmåling i olje/vann separatorer

Nils-Olav Skeie

Følere, eller sensorer, integreres oftere og oftere sammen med datamaskiner i alle typer systemer. Dette gjøres for at datamaskinene skal ha mest mulig informasjon når systemene skal overvåkes og/eller styres. I noen tilfeller er det imidlertid vanskelig eller umulig å få den nødvendige informasjonen direkte fra individuelle sensorer. Sivilingeniør Nils-Olav Skeie har forsket på mulighetene for å kombinere forskjellige type sensorer sammen med matematiske modeller for å kunne estimere den ønskede informasjonen.

Multi Sensor Data Fusion er en teknikk for å kombinere målingene fra mange sensorer samtidig for å få ut mer informasjon enn det som er mulig fra hver av sensorene alene. Det kan brukes forskjellige typer matematiske algoritmer for å kombinere disse målingene. En soft sensor bruker en bestemt matematisk algoritme for å kunne estimere den ønskede informasjonen. Doktorarbeidet har bestått i å utvikle og verifisere soft sensorer for å estimere oljenivået og posisjonen for grensesjiktet mellom olje og vann i en olje/vann separator. e samme teknikker som er brukt i denne forskningen er også relevante for mange av problemstillingene i industrielle prosesser.
Forskingen er utført under forskningsprosjektet MULTIPROCON ved Telemark Teknisk Industrielle Utviklingssenter (Tel-Tek) i samarbeid med Høgskolen i Telemark (HiT) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Prosjektet er blitt finansiert av Norges Forskningsråd (NFR).

Avhandlingen har tittelen "Soft sensors for Level Estimation". Veileder har vært professor Bernt Lie ved HiT.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.