24 - Investigations of mechanical properties of powders by means of a uniaxial tester

Trude Odberg Nysæter

Fast stoff i knust eller partikulær form kalles pulver hvis partiklene er små nok. Trude Odberg Nysæter tar nå doktorgrad på måling av egenskaper ved pulvere og andre partikulære materialer.Hvordan pulverformede materialer oppfører seg er et omfattende forskningsområde, og resultatene er av stor betydning blant annet for prosessindustrier verden over. Avhandlingen ble fullført i 2009.

Spesielle egenskaper
Selv om pulver er faste stoffer, har de spesielle mekaniske egenskaper som skiller seg fra vanlige faste stoffer.

Blant annet fordi det er tomrom mellom partiklene, og partiklene kan bevege seg i forhold til hverandre, samtidig som det er både friksjon og tiltrekningskrefter mellom partiklene, vil de kunne oppføre seg svært forskjellig avhengig av forholdene.

Som flytende væske
Under noen forhold oppfører pulvermaterialene seg nærmest som flytende væske, andre ganger nesten som fast stoff.

Å forstå og beskrive disse mekaniske egenskapene er viktig for å kunne optimalisere de utallige industriprosessene hvor pulver inngår.

Egne testinstrumenter
Høgskolen i Telemark har sammen med forskningsstiftelsen Tel-Tek vært involvert i forskning på pulverteknologi i over 20 år. Det er gjennom denne forskningen utviklet egne instrumenter for å teste egenskapene til pulvermaterialene.

I doktorgradsarbeidet sitt har Trude Odberg Nysæter arbeidet med å optimalisere testmetodene for et slikt 3-aksialt verktøy.

Dette gjør også testinstrumentet bedre egnet som verktøy for kvalitetskontroll.

Elastisk pulver
Pulvere kan også ha elastiske egenskaper. En stor del av det eksperimentelle arbeidet i doktorgradsarbeidet er en undersøkelse av disse elastiske egenskapene.

En enkel sammenheng mellom deformasjon og spenning i pulvere er presentert og undersøkt. Ligningen som er presentert beskriver de elastiske egenskapene til ulike pulvere rimelig bra.

Disputas

Avhandlingen har tittelen "Investigations of mechanical properties of powders by means of a uniaxial tester". Hovedveileder for doktorgradsarbeidet har vært professor Gisle G. Enstad, Høgskolen i Telemark, Avdeling for teknologiske fag.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.