5 - Gass-Partikkelstrømninger

Vidar Mathiesen

Hvordan luft eller annen gass strømmer opp gjennom en samling partikler har sivilingeniør Vidar Mathiesen ved Avdeling for teknologiske (TF) nå ferdig sin doktorgrad om. Avhandlingen ble fullført 1997.

Han har utviklet en matematisk modell som beskriver disse strømningsprosessene i det som på fagspråket kalles fluid bed reaktorer. Denne matematiske modellen har han så i sin tur videreutviklet til en tredimensjonal datamaskinmodell.

- Når gassen strømmer unnafra og opp gjennom gjennom partiklene, blir denne partikkelmassen fluidisert. Modellen min beskriver blant annet strømningsmønster, hastighet og partikkelstørrelser, sier Vidar Mathiesen.

Fluid bed reaktorer brukes mye i kjemisk industri og prosessindustri, og Vidar Mathiesens dr.dradsarbeid har foregått i nært samarbeid med Hydros forskningssenter på Herøya og Statoils forskningssenter i Trondheim. Ofte er det snakk om katalysatorpartikler, dvs partikler som fremmer en kjemisk prosess. Vidar Mathiesens arbeid bidrar til å gjøre disse proessene mer effektive.

Ved sida av utviklingen av den matematiske modellen og den tredimensjonale datamodellen, har mye av arbeidet bestått av eksperimentelle forsøk med lasermålinger for å bekrefte at det teoretiske arbeidet også holder mål i praksis. Her er det brukt laserutstyr som på samme tid måler både strømningsmønstre, diameteren på de ulike partiklene og konsentrasjonen av partiklene på gitte steder i den raskt strømmende blandingen av gass og partikler.

Deler av dr.gradsarbeidet er gjort i samarbeid med forskere fra Illinois Institute of Technology (IIT), Chicago i USA der Mathiesen hadde et halvt års opphold høsten 1996.

Professor Bjørn H. Hjertager ved TF har vært hovedveileder for Mathiesen under arbeidet. Ved sida av Hjertager har bedømmelskomiteen for dr.gradsarbeidet bestått av associate professor, dr.ir. J.A.C. Kuipers, Universitetet i Twente, Nederland; professor II, S.T. Johansen, SINTEF - Metallurgi, Trondheim; professor II Gisle Enstad, TF.

Vidar Mathiesen er fra Furnes ved Hamar og er utdannet sivilingeniør i prosessteknikk fra nåværende Høgskolen i Telemark i 1993. Etter den tid har han vært ansatt ved forskningsstiftelsen Tel-Tek i Porsgrunn. Fra 1999 er han tilsatt som førsteamanuensis ved HiT, samtidig med at han er engasjert ved Tel-Tek.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.