6 - Gasseksplosjoner og sikkerhet

Olav Sæter

Med et beregningsprogram som sivilingeniør Olav Sæter har utviklet, kan risikoen ved gasseksplosjoner i industrianlegg og på oljeplattformer nå vurderes langt mer nøyaktig enn tidligere. Han tok doktorgraden på dette ved Høgskolen i Telemark i 1998.

Det dreier seg om tredimensjonal matematisk modellering og simulering av gasseksplosjoner i industrielle gassanlegg, både landbasert industri og offshorevirksomhet.

I dette arbeidet har det vært viktig å utvikle modeller for den turbulensen, de dragkreftene og den forbrenningen som foregår under en gasseksplosjon.

Modellens egen nøyaktighet er også beregnet ut fra eksplosjonsforsøk som blant annet er gjort av Shell Research og British Gas. Sammenligninger mellom modellberegningene og data fra eksplosjonsforsøkene er gode, og indikerer at modellen kan ha stor nytteverdi for sikkerhetsstudier og kvantitative risikoanalyser av prosessanlegg til havs og på land.

Olav Sæter er den sjuende kandidaten som disputerer for dr.ing. graden innenfor fagområdet strømningsprosesser ved Institutt for prosessteknologi ved Avdeling for teknologiske fag i Høgskolen i Telemark. Doktorgradsutdanningen i HiT er et samarbeid med NTNU.

Arbeidet er gjennomført ved Høgskolen i Telemark og forskningsstiftelsen Tel-Tek i Porsgrunn. Prosjektet er finansiert av Shell Research i England og EU- kommisjonen, og er gjort i samarbeid med forskere fra 12 europeiske forskningsgrupper i England, Frankrike, Nederland og Tyskland. Professor Bjørn H. Hjertager, tilknyttet Institutt for prosessteknologi og Tel-Tek, har vært hovedveileder og forskningsleder Tron Solberg, Tel-Tek, medveileder.

Olav Sæter er oppvokst i Bamble, og utdannet ingeniør i kjemi i 1989 og sivilingeniør i prosessteknikk i 1991 fra Høgskolen i Telemark. Han er nå ansatt ved Norsk Hydro's forskningssenter i Porsgrunn.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.